Wereldbekermanche voltige Leipzig: de finale teerlingen zijn geworpen

Pia Engelberty & Torben Jacobs aan boord van Danny Boy tijdens de wereldbekermanche te Leipzig

Tijdens het voorbije weekend werd het publiek op Partner Pferde in het Duitse Leipzig getrakteerd op ijzersterke prestaties in de wereldbekermanche voltige door de Italiaanse Anna Cavallaro, de Zwitser Lukas Heppler en de Duitse pas-de-deux toppers Pia Engelberty en Torben Jacobs.

Hepplers eerste wereldbekerwinst

Voor Lukas Heppler, de enigste die dit seizoen deelnam aan alle vier de manches, smaakte de overwinning erg zoet. Z’n doorzettingsvermogen wierp eindelijk de begeerde vruchten af met een comfortabele, eerste zege in een wereldbekermanchezege aan boord van Luk, gelongeerd door Rita Blieske (8,323 punten). “We beoogden voor dit seizoen minstens één podiumplaats. In Salzburg finishte ik als tweede terwijl ik in de finale van vorig jaar op de vierde plek strandde. Dus dit jaar moest er minstens één overwinning binnengehaald worden”, glimlachte Heppler achteraf. “Maar deze prestatie hebben we vooral te danken aan Luk en diens eigenaar, Simone Jäiser. Ook het publiek hier in Leipzig was schitterend. Je voelde hun passie voor voltige!”

Op weg naar de wereldbekerfinale die in Bordeaux van 7 tot en met 8 februari zal plaatsvinden, voert Heppler de tussenstand aan. In de Franse wijnmetropool komt hij tegenover de Duitser Jannik Heiland te staan, die op de tweede stek eindigde in Leipzig, aan boord van KCM Vaultinghorses Bram met longeur Maurits de Vries (8,117 punten) alsook diens landgenoot Torben Jacobs die dit weekend tezamen Flash Back en longeur Alexandra Knauf op de derde trede strandde (7,929 punten).

Ook de huidige wereldkampioen bij de mannen, de Fransman Nicolas Andreani, zal uiteraard in Bordeaux present zijn, naast zijn landgenoot en Europees titelhouder Jacques Ferrari en de Czech Lukas Klouda die de manches in München en Salzburg op z’n naam schreef.

Volledige uitslag heren: klik hier.

Cavallaro leidt de dans

De huidig titelverdedigster bij de vrouwen, de Italiaanse Anna Cavallaro, is na haar tweede overwinning van dit seizoen zonder enige twijfel de topfavoriete voor de finale in Bordeaux. Tezamen met Harley en longeur Nelson Vidoni verzamelde ze 8,377 punten. “Leipzig bleek nog maar eens een ideale locatie voor een wereldbekermanche”, dixit de 28-jarige Cavallaro. “De piste en het publiek waren super. Ik voelde me hier supergoed en nu zijn we voor de volle 500% gefocust op het verdedigen van m’n titel tegenover mijns inziens erg sterke tegenstrevers”.

Goed voor de tweede stek bleek de Zwitserse, 27 lentes tellende zakenvrouw Simone Jäiser. Ook zij lijkt meer dan ooit klaar voor de finale, nadat ze in Leipzig in haar tweede ronde met Luk, gelongeerd door haar moeder Rita Blieske, de hoogst individuele score behaalde, zijnde 8,636 punten. Ook de Duitse Corinna Knauf, die dit seizoen sterk aanvatte met winst in de manche te München, verzekerde zich van een ticket voor de finale met haar derde plaats op het erepodium dankzij een totaal van 7,902 punten met Fabiola, gelongeerd door haar zus Alexandra Knauf. Naast hen verschijnen ook nog de Zwitserse Pascale Wagner, de Britse Lucy Phillips en de Zwitserse Elisabeth Bieri aan de start te Bordeaux.

Volledige uitslag dames: klik hier.

Engelberty en Jacobs zeker van Bordeaux

Het onderdeel pas-de-deux dat dit jaar voor het eerst werd opgenomen in de wereldbekermanches, bleek met atleten die werkelijk alles uit de kast haalden om in Bordeaux te geraken, de publiekslieveling in Leipzig.

Na Parijs ging het Duitse duo Pia Engelberty en Torben Jacobs met Danny Boy, gelongeerd door de voormalige wereldkampioen Patric Looser, ook dit weekend te Leipzig met de overwinning aan de haal. In beide rondes bleken ze onklopbaar en lieten ze een totaalscore van 8,454 punten optekenen. Hun expressieve en bij momenten ingewikkelde choreografie bekoorde de jury zichtbaar. Momenteel tweede in de tussenstand, zijn Engelberty en Jacobs dus zeker van een startplaats in de Franse wijnstad.

De Oostenrijkers Stefan Csandl en Theresa Thiel, voltigerend op Crossino, gelongeerd door Karin Böhmer, waren erg blij met hun tweede plek en een totaal van 8,047 punten. “We hopen er volgend jaar in de finale bij te zijn, wanneer we dan hopelijk wel kunnen voldoen aan de voorwaarde van minstens twee deelnames tijdens het wereldbekerseizoen”. Met een score van 7,148 punten finishten de Hongaren Reka Gadolla en Agnes Kiraly aan boord van Zakarias gelongeerd door Natalia Sandor op de derde trede. Naast hen zullen in Bordeaux ook de Amerikaanse zussen Cassidy en Kimberly Palmer, de Oostenrijkse pas-de-deux-specialisten Evelyn Freund en Stefanie Millinger en de tweevoudige wereld- en Europese kampioenen Jasmin Lindner en Lukas Wacha present tekenen.

Volledige uitslag pas-de-deux: klik hier.

“De inzet van alle achttien voltigeurs die hier te Leipzig acht verschillende landen vertegenwoordigden, vechtend voor een plaatsje in de finale, was indrukwekkend”, aldus Bettina de Rham, FEI-directeur voltige, mennen en reining. “En ook over het debuut van het onderdeel pas-de-deux in het wereldbekerseizoen ben ik zeer te spreken. Het geniet zeer duidelijk de steun en enthousiasme van sporters en publiek. Pas-de-deux blijft voortaan een onderdeel van het wereldbekerseizoen!”

De Nederlandse delegatie bestaande uit Esther Sneekes, Roxanne Ruigrok en Koen Akkerman, presteerde naar behoren. Het resultaat was een vierde plaats voor Koen, een zesde plaats voor Esther en Roxanne werd zevende. Esther voltigeerde op haar eigen paard Nolan, alleen stond dit keer niet moeder Marjo aan de longe maar zus Carola. Maar ondanks deze wijziging, liet Esther beide dagen een goede kür zien. Roxanne kon voor deze wereldbeker starten op het Duitse paard Polan, gelongeerd door Claudia Westerheide. In de eerste ronde was Polan gespannen en galoppeerde hij in een erg hoog tempo. In de tweede ronde ging dat beter en kon Roxanne makkelijker haar oefeningen uitvoeren.

Koen startte op KCM vaultinghorses Bram met longeur Maurits de Vries. “Ik kwam vrijdag niet goed uit op de muziek en hield de oefeningen niet lang genoeg vol. Dat ging zaterdag een stuk beter”. Bondscoach Diana van Klaveren is tevreden. Nadat de Nederlanders tijdens de voorgaande wereldbekerwedstrijden niet hadden kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben, wisten ze dit in Leipzig wel te doen. Vooral Koen en Roxanne hadden tijdens eerdere wedstrijden te kampen met een zeer gespannen paard tijdens hun kür.

Voor Nederland komt Esther Sneekes aan de start in Bordeaux, Koen Akkerman is reserve.

.

Bronnen Equestro.be, FEI, KNHS / Foto FEI Pascal Duran

 

Deel dit met je vrienden via:
  • email
  • PDF
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • RSS

Nog interessant leesvoer:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Paardensport, Voltige

Reacties op/via Facebook:

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Powered by Facebook Like Button plugin for WordPress