Topruiter Richard Spooner kiest voor crowdfunding voor aankoop Grand Prix paard

Richard Spooner & Cristallo

Een primeur in de internationale paardensport: Richard Spooner verzamelt geld bij het grote publiek voor de aankoop van z’n volgend Grand Prix paard. Het zogenaamde crowdfunding-principe. Dat meldde de zesde best geplaatste Amerikaanse ruiter op de wereldranglijst enkele uren geleden op zijn persoonlijk Facebook-profiel.

De nu 43-jarige ruiter, luisterend naar de bijnaam ‘Master of Faster’, die momenteel werkt en verblijft in het piepkleine Franse dorpje Pradelles en Val (Carcassonne) zal z’n keuze maken bij enkele Europese kandidaat-verkopers na – uiteraard – enkele try-outs en een volledige medische controle. Voor het bij elkaar sprokkelen van de nodige fondsen maakt de winnaar van onder andere de Global Champions Tour Grote Prijs te Monaco, vorig jaar, gebruik van het crowdfundingplatform RocketHub.

Zijn ambitie is alvast niet gering. De aan te kopen edele viervoeter zal, als alles meezit, zowel op Amerikaanse bodem als internationaal worden uitgebracht, klinkt het. “We willen een paard aanschaffen dat kan meestrijden op Grote Prijs-niveau op toptornooien!”

En dit is wat Spooners sponsors mogen verwachten na de aankoop van de toekomstige topper:

10 US Dollar en meer:
Een gesigneerde foto van Richard en z’n nieuwe topper met een dankwoordje voor de steun.

20 US Dollar en meer:
Een videofilmpje waarin Spooner de topper voorstelt en toont.

50 US Dollar en meer:
De gesigneerde foto en het videofilmpje.

100 US Dollar en meer:
De gesigneerde foto, het videofilmpje en een dankbriefje van de Amerikaanse ruiter.

200 US Dollar en meer:
Een jaar lang krijg je van Spooner maandelijkse updates via e-mail over hem en het paard en hun vorderingen.

500 US Dollar en meer:
Een jaar lang krijg je van de ruiter maandelijkse updates via e-mail inbegrepen foto’s en video’s van hem en het paard, zowel op wedstrijden als bij hen thuis.

1000 US Dollar en meer:
Het ganse pretpakket van 500 US Dollar maar dan twee jaar lang.

2000 US Dollar en meer:
Dan mag je een uitnodiging van Spooner verwachten voor een bezoekje bij hem en het paard, inbegrepen het maken van een kiekje van jou, Spooner en het paard. “Reis- en verblijfkosten niet inbegrepen”, klinkt het.

5000 US Dollar en meer:
Twee jaar lang e-mail updates met foto’s en video’s alsook 2 toegangspassen voor een internationale show naar keuze waaraan Spooner met het paard deelneemt.

10000 US Dollar en meer:
Het pretpakket van 5000 US Dollar met daarbovenop drie rijlessen van telkens één uur van Spooner op één van z’n paarden bij hem in Frankrijk.

Op het ogenblik dat we dit artikel publiceren, verzamelden Richard en Kaylen Spooner 200 US Dollar, wat overeenkomt met 1% van het gestelde doel, zijnde 500.000 US Dollar. Of de Amerikaanse ‘ancien’ 89 dagen verwijderd van het einde van deze financieringsronde zijn portemonnee gevuld krijgt, is maar zeer de vraag.

Wel interessant naar de toekomst toe, is evenwel de intrede van het in andere sectoren al goed ingeburgerde principe van publieke financiering. Terwijl paardensport en planning vaak gedwarsboomd worden door het plots verkassen van de betreffende edele viervoeter, dienden zich tot op heden weinig alternatieve geldstromen en oplossingen aan in de hippische sector.

In het beste geval en vaak dan nog enkel met het oog op topevenementen zoals de Olympische Spelen, werden initiatieven zoals het Spingpaarden Fonds Nederland boven de doopvont gehouden voor het behoud van potentiële medaillekandidaten op vier voeten.

Of het grote publiek evenwel kan aangetrokken worden voor de aankoop van een volgend G.P.-paard en de benodigde oorlogskas gespijsd geraakt, zal de toekomst uitwijzen. Het principe van crowdfunding werd immers al vaker met grote trom ingehaald om nadien in alle stilte langs de achterdeur te verdwijnen. Hopelijk is dit niet het geval voor de paardensport, daar ze gebaat zou zijn met een minder sterke dominantie van slechts die paar gefortuneerde enkelingen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

.

Bron Equestro.be

Deel dit met je vrienden via:
  • email
  • PDF
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • RSS

Nog interessant leesvoer:

Tags: , , ,

Category: Jumping, Paardensport

Reacties op/via Facebook:

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Powered by Facebook Like Button plugin for WordPress