CSI4* Amsterdam, Grote Prijs: Bruggink tweede, Lansink & Wathelet op vier en vijf

John Whitaker met Argento

Vijf Belgische paarden in top-zes! Eindelijk winst voor Whitaker.

De kers op de hippische taart van Jumping Amsterdam was uiteraard de 1m60 hoge Grote Prijs waarbij de zege naar John Whitaker met Argento ging. “Dit is denk ik de 27ste maal dat ik op Jumping Amsterdam van start ben gegaan en voor het eerst win ik de Grote Prijs. Ik heb er erg lang op moeten wachten”, was de eerste reactie van de Brit.

Bij de dertien barrageruiters zaten vijf Nederlanders en drie Belgen. Oranje-ruiter Gert-Jan Bruggink was met de in 2004 geboren BWP-ruin Primeval Dejavu (Heartbreaker) de beste van dit groepje. “Mijn paard is in de wendingen niet de snelste, maar hij springt verschrikkelijk graag. In de laatste lijn heb ik voluit gereden, waardoor mijn achterstand op Whitaker uiteindelijk slechts 0,3 sec. bedroeg. We zijn best met een sterke en constante reeks bezig, sinds ik eind april vorig jaar in Mierlo Nederlands Kampioen werd. Zo wonnen we de Grote Prijzen van Hannover en Frankfurt. We maakten deel uit van het team dat in Gijon de landenwedstrijd won en in Dublin werden we tweede. Onlangs werden we in de GP van Maastricht nog derde. Kortom, we hebben ons meerdere malen vooraan laten zien en getoond naar een belangrijke wedstrijd toe te kunnen werken. Deze tweede plaats is voor mij een onderstreping van de vorm waarin we verkeren”, vertelde Bruggink.

Toch tracht de Twent niet al teveel richting het wereldkampioenschap te kijken. “Voor mij komen nu eerst nog een paar indoor wedstrijden en dan gaan we ons voorbereiden op het Nederlands kampioenschap. Daarna ga ik een planning maken, waarvan het einddoel mogelijk het W.K. is, maar dat is op dit moment voor mij echt nog geen uitgemaakte zaak”.

John Whitaker maakte op de persconferentie duidelijk dat het doel van een springruiter, ook na 26 pogingen, nog steeds is om de Grote Prijs te winnen. “Mijn paard Argento verkeerde in een zeer goede vorm. Dat kwam ik vrijdagavond achter in de Telegraaf Prijs, die we winnend afsloten. Ik kan mijn hengst alleen maar omschrijven als een paard met een fantastische instelling, die ongelooflijk hard wil meewerken”, aldus Whitaker. Op de vraag of Whitaker kansen voor zichzelf ziet om een plaats te veroveren in het Britse team was zijn antwoord uiterst bedachtzaam. “Er zijn op dit moment heel veel zeer goede combinaties in mijn land, dus zal het een uitermate zware opgave worden om je in het Britse team te rijden”, aldus de 58-jarige gelauwerde Brit, die in 1985 tweede werd in de Grote Prijs van Amsterdam met Hopscotch.

De derde plek werd dit jaar opgeëist door de Ier Alex Duffy met de negen lentes tellende BWP-ruin Living The Dream (Toulon). Toch had het er in gezeten dat de Grote Prijs in Nederlandse handen was terechtgekomen. Leopold van Asten reed met VDL Groep Zidane (Heartbreaker) een spectaculaire rit en leek de winnende tijd neer te zetten. Van Asten was op de eindstreep ruim anderhalve seconde sneller dan Whitaker, maar de allerlaatste hindernis gooide roet in het eten, waardoor hij slechts zevende werd en daarmee de tweede Nederlander in de eindstand.

En wat gezegd van de Belgen in die jump-off? Ook zij sprongen zeer verdienstelijk. Na winst in de Mechelse GP, eind vorig jaar aan boord van Zerlin M, was ook nu weer Jos Lansink bij de les, zij het ditmaal met de negenjarige BWP-ruin Ensor de Litrange LXII (Nabab de Reve). Het duo ging foutloos rond, ruim een seconde trager dan Whitaker, goed voor de uiteindelijke vierde stek. Ook dubbel-nul en beloond met de vijfde trede, was zijn landgenoot Gregory Wathelet en de één jaar jongere BWP-ruin Sea Coast Forlap DC (Querlybet Hero). Derde en laatste Belgische combinatie in de felbevochten barrage was Gudrun Patteet. Met onder haar Sea Coast Ferly, een BWP-merrie uit Calato, besloot ze met vier strafpunten en finishte ze op de negende plek.

Volledige uitslag: klik hier.

.

Bronnen Equestro.be, KNHS / Foto Kit Houghton

Deel dit met je vrienden via:
  • email
  • PDF
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • RSS

Nog interessant leesvoer:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Jumping, Paardensport

Reacties op/via Facebook:

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Powered by Facebook Like Button plugin for WordPress